Eğitsel İçerikler Hazırlama

EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMLERİ

Eğitim Yönetim Sistemleri - Eğitsel içerikler hazırlama

Video, Görüntü ve Ses

Video, görüntü ve sesi birleştirerek çoklu duyuya hitap eden bir bilgi aktarım ortamı olduğundan soyut kavramların aktarımını kolaylaştırmaktadır. Bilgi işleme süreçlerinin daha sistematik bir şekilde çalışılmasıyla tartışılmaya başlanan görsel ögelerin yeni bilgilerin ilişkilendirilmesi ve çağrılmasındaki olumlu rolü (Mayer ve Gallini, 1990; Shepard ve Cooper, 1982) ve öğrenme üzerindeki pozitif etkisi, özü itibarıyla videonun öğrenme süreçlerine katkısı konusundaki çalışmaların da temelini teşkil eder. Alan yazında videonun öğrenme süreçlerine olumlu etkisine vurgu yapan pek çok çalışmaya rastlamak mümkündür.

Hareketli görüntü kullanımının öğrenenleri motive etmenin yanı sıra onlara transfer edilebilen araştırma, işbirlikli çalışma ve problem çözme becerileri kazandırdığını gözlemlemiştir.

Galbraith’e (2004) göre Web teknolojilerindeki gelişmelerle “aktif öğrenme” yaklaşımı videolarda rahatlıkla kullanılır hale gelmiştir. Mutlak gerçeklerin öğretildiği ve gösterimlerin yapıldığı durumlarda video öğrenenin kendi hızına göre defalarca içeriği izlemesine olanak sağladığı için canlı derse tercih edilebilmektedir.

Wetzel, Radtke ve Stern (1994), aynı şekilde çalışmalarında videonun öğrenenlerin konuya ilgisini ve öğrenme motivasyonunun arttırdığını belirtmektedir.

Kearney ve Treagust’a (2001) göre öğrenciler eğitimsel videoları çekici bulmakta, eğitim süreçlerinde videoların kullanılması memnuniyet düzeyini arttırmaktadır.

Donkor (2010 ve 2011) çalışmalarında video kullanımının öğrenci motivasyonu ve ilgisini arttırdığını video kalitesinin bu süreçte önemli rol oynadığını bulmuştur.

Willmot, Bramhall ve Radley (2012) ise videonun öğrenen merkezli etkinliklere entegre edilmesi durumunda öğrenen motivasyonunu arttırdığını, öğrenme deneyimini zenginleştirdiğini, derinlemesine öğrenme potansiyeli geliştirdiğini, öğrenen özerkliğini arttırdığını belirtmektedir.

Buch, Treschow, Svendsen ve Worm (2014) ise sağlık alanındaki e-öğrenme materyalleriyle ilgili çalışmalarında video tabanlı e-öğrenme materyallerinin resim ve metin tabanlı e-öğrenme materyallerine göre daha üstün olduğunu bulmuşlardır.

Yukarıda da bahsedildiği gibi video e-öğrenme içeriği olarak sıklıkla kullanılmaktadır. e-Öğrenme süreçlerindeki yaygın video kullanım şekillerini aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

  • Sınıfta yapılan derslerin kayıt edilip yayınlanması

  • Ders anlatım videoları

  • Ekranın kayıt edilip yayınlanması

  • Konu alanı uzmanları ile yapılan görüşmelerin veya konu alanı uzmanları tarafından yapılan sunuların kaydedilip yayınlanması

  • Örnek olay videoları

  • Gösterim (how to) videoları

  • Gerçek olayların yerinde çekimi

Derslerin kayıt edilip yayınlaması, yüzyüze derslerdeki tahtada yapılan anlatımın kaydedilmesi ve elektronik olarak paylaşılmasıdır. Avantajı, maliyetinin hem maddi hem de zaman anlamında düşük olmasıdır. Dezavantajı ise ders sürelerinin uzun olması ve yüzyüze anlatım için kurgulanan dersin uzaktan eğitim öğrenenlerine hitap etmemesidir.

e-Digital Software

2021 © Tüm hakları saklıdır.

Anahtar teslim yazılım projeleri, Eğitim yönetim sistemleri, Tanıtım prodüksiyon hizmetleri

Merkez

Şube

  • Kazım Özalp Mah. Uğur Mumcu Cad. Kuleli Sok. 91/8 Gaziosmanpaşa Çankaya / ANKARA – TÜRKİYE