Yetişkin Eğitim Programları
EĞİTİM YÖNETİM SİSTEMLERİ
Yetişkin eğitimi programları, bireylerin, bireylerin içinde yaşadıkları örgütlerin ve toplumların eğitim ihtiyaçlarını karşılamak için düzenlenir. Programların amaçlarına ulaşması, planlama sürecinin sağlıklı işlemesine bağlıdır. Yetişkinler için eğitim fırsatları sunulurken, planlamanın rastlantıya dayalı olmaması gerektiği ve uzmanlık gerektiren bir süreç olduğu akıldan çıkarılmamalıdır. Yetişkin eğitimini örgün eğitimden ayıran en temel işlev program planlamadır.
Yetişkin eğitiminde program planlama süreçlerinin, örgün eğitimden farklılıkları şu noktalarda toplanır:
Örgün eğitim programları standarttır, durağandır, görece değişmeye kapalıdır. Yetişkin eğitimine ise çok farklı, değişken ihtiyaçlara cevap vermek söz konusudur. Toplumdaki değişim ve dönüşümler yetişkin eğitimi ihtiyaçlarını etkiler. Yetişkin eğitimi etkinlikleri çok geniş bir yelpaze içinde sunulur. Yelpazenin bir tarafında informal programlar, öteki ucunda da örgün eğitime çok benzeyen programlar söz konusu olabilir.
Yetişkinlerin temel özelliklerinin öğrenme süreçlerinde dikkate alınması sürecin başarısını etkiler. Eğitimin amaçları, hedef kitlenin toplumsal ve kültürel özellikleri, eğitimi sunan kurumun nitelikleri planlama sürecini etkiler. Kağıt üzerinde çok iyi görünen planlar uygulamada başarısız olabilir. Bunun nedenleri ulaşım sorunları, eğitim programının maliyetini karşılayamama, yetişkinlerin eğitime ilgi göstermemesi, kültürel baskılar, yeterli kaynak ayrılmaması, eğitimin gerekliliğine inanılmaması gibi etkenlerden kaynaklanabilir.
Yetişkin eğitiminde program planlama süreci eğitim ihtiyaçlarının saptanması ile başlar ve değerlendirme ile sonuçlanır. Program çerçevesinde katılımcıların ihtiyaçları, programın amaçları, süreci, değerlendirme, sonuçların izlenmesi birbirleriyle ilişkili olarak ele alınmalıdır.
2021 © Tüm hakları saklıdır.
Anahtar teslim yazılım projeleri, Eğitim yönetim sistemleri, Tanıtım prodüksiyon hizmetleri